Hamilelik ve Dövme

Her gün dünya çapında daha fazla kadın vücut sanatının, özellikle dövmelerin hayranı oluyor. Bir profesyonel tarafından doğru malzeme ile yapılan bir dövme herhangi bir risk oluşturmasa da gerçekten güvenli bir işlem olup olmadığını sorgulamamıza neden olan durumlar var. Bunlardan biri de hamilelik. Dövme ve hamilelik hakkında bilinmesi gerekenlere göz atalım.

Hamilelik Süreci ve Dövme Hakkında Bilgiler

Hamilelik sırasında, kadının vücudu büyük ölçüde değişir. Kiloda ani değişiklikler, mide bulantısı, baş dönmesi, belirli yiyeceklerin reddedilmesi, sık idrara çıkma ve aşırı hassasiyet hamile kadınların yüzleşmesi gereken durumlardan sadece birkaçıdır. Mümkün olduğunca normal bir yaşam sürmeleri tavsiye edilse de, sağlıklı alışkanlıklar edinmeleri, rahat kalmaları ve bebeğin sağlığına zarar verebilecek bazı faaliyetlerden kaçınmaları gerektiği doğrudur.

Anne adaylarının sigara içmesi, alkol tüketmesi, aşırı dar giyinmesi, güneş çarpması, kötü beslenmesi, aşırı ve yanlış egzersiz yapması ve bir sağlık uzmanına görünmemesi anne adayları için yasaklanmış faaliyetler arasındadır. Ek olarak, fetüs annenin hissettiği her şeyi hissettiğinden, stresli ve acı verici durumlara maruz kalabilir.

Çeşitli araştırmalar, hamilelik sırasında annelerin duygularını ve hislerini plasenta yoluyla fetüse ilettiklerini göstermiştir. Bu, anne tarafından hissedilen herhangi bir rahatsızlık veya sıkıntının bebek tarafından hissedileceği anlamına gelir. Bu nedenle, gelişimini değiştirmemek için uzun süre stres veya ağrıya neden olabilecek herhangi bir işlemden geçmemeniz önerilir. Bu durum dövme yaptırma konusu için de geçerlidir.

Hamilelikte Dövme Yaptırmanın Riskleri Nelerdir?

Hamilelik sırasında ağrı tolerans seviyeleri önemli ölçüde düştüğünden ve dakikada 50 ila 3.000 kez bir iğneyle deriyi delmek ciddi ağrıya neden olabileceğinden, hamileyken dövme yaptırmak iyi bir fikir gibi görünmüyor.

Hamilelik sırasında dövme yaptırmanın fetüse herhangi bir şekilde zarar verdiğini gösteren kesin bir çalışma olmamasına rağmen, çoğu jinekolog ve doğum uzmanı bunu önermemektedir. Ayrıca, birçok dövme sanatçısı, dekompansasyon, düşük veya erken doğum riskinden dolayı hamile kadınlara dövme yapmayı reddediyor. Herhangi bir vücut değişikliğinin risk taşıdığını ve hamilelik sırasında bağışıklık sisteminin zayıfladığını ve vücudun daha savunmasız olduğunu unutmayın. Hamilelik sırasında dövme yaptırmanın risklerinden bazıları şunlardır:

  • Cilt rahatsızlıkları: Genellikle fetüs için herhangi bir risk oluşturmasalar da oldukça rahatsız edici ve ağrılıdırlar. En yaygın olanları yanma, kaşıntı, tahriş, iltihaplanma ve kızarıklıktır.
  • Alerjik reaksiyonlar: Mürekkebin bileşenlerine alerjisi olan ve bunun farkında olmayan insanlar var. Bir kadının hamileyken alerjik reaksiyon geçirmesi tehlikelidir. Çünkü bu hem kendisinin hem de bebeğinin hayatını riske atabilir.
  • Dövme izi ve şekil bozukluğu sorunları: Hamile kadınlar kilo almaya meyilli olduğu için cilt özellikle karın, göğüs, kol ve bacaklarda önemli ölçüde gerilir. İyileşmeye çalışan bir dövme için derinin sürekli gerilmesi ve çatlakların ortaya çıkması ters etki yapabilir ve orijinal tasarımın deforme olmasına neden olabilir.
  • Enfeksiyonlar ve bulaşıcı hastalıklar: Dövme yapmak için kullanılan malzemeler uygun şekilde sterilize edilmezse Hepatit B, Hepatit C, Tetanos ve HIV gibi hastalıklara yakalanma olasılığı vardır ve dövmeye gereken özen gösterilmezse ciddi şekilde enfekte olabilir. Hamile bir kadın bir enfeksiyona veya hastalığa yakalanırsa, büyük olasılıkla hamileliği sırasında çeşitli ilaçları alması gerekecektir. İdeal olan riskleri en aza indirmektir, bu nedenle enfeksiyonlara neden olabilecek veya hastalıkları bulaştırabilecek süreçlerden kaçınmak hem fetüs hem de anne için en iyisi olacaktır.

Hamilelik Sırasında Dövmelerin Bakımı

Hamileliğiniz sırasında daha önce dövme yaptırdıysanız veya dövme yaptırmaya karar verdiyseniz, en önemli önceliğinizin enfeksiyonlardan kaçınmak ve cildinizi sağlıklı tutmak olduğunu bilmelisiniz. Dövmeniz yeniyse, günde birkaç kez su ve nötr sabunla yıkamalı, hızlı ve doğru yara iyileşmesini desteklemek için dövme sanatçınızın reçete edeceği antiseptik ve antienflamatuar merhemler sürmelisiniz. İyileşmiş dövmeler, çatlamayı veya çizilmeyi önlemek için nemli tutulmalıdır. Güneşe çıkacağınız zaman kuruluk, leke ve renk bozulmalarını önlemek adına günde iki kez nemlendirici kremler ve güneş koruyucular sürmeniz gerekir. 

Yorumlar

  • Henüz yorum yok.
  • Yeni yorum yap