İltihaplanan dövme için ne yapılmalı? Dövmede iltihap aslında nadir bir durumdur. İşinde profesyonel bir dövme sanatçısı tarafından yapılan bir dövmenin iltihaplanması söz konusu olmamaktadır. Peki, iltihaplanan dövme için ne yapmak gerekir?
İyileşme sürecinde bakım ve rehabilitasyon standartlarına uymadığı için genellikle iltihaplanma süreci kişinin kendi hatasıdır. İltihabın bir başka nedeni de yenilenme sürecini yavaşlatan ve yaraya girmiş enfeksiyonla savaşmayı zorlaştıran bağışıklık sistemini zayıflatan hastalıkların varlığıdır.
Dövme ciltte mekanik bir yaralanmadır. Bu nedenle uzman, prosedür sırasında sterilite kurallarına kesinlikle uymalıdır. Bu kurallara uyulmaması durumunda, ilgili semptomlarla kendini gösteren hasarlı dokunun enfeksiyon riski artar. Hastalık süreci yayıldıkça, komplikasyon belirtileri daha belirgin hale gelir ve rahatsızlığa neden olur. İltihaplı dövme şu belirtileri gösterir:
İşlem sırasında uzman cildi travmatize etmek için özel bir alet kullanır. Bundan dolayı işlemden sonraki ilk 1-2 gün içinde şişlik oluşması normaldir. Semptomları yatıştırmak için yaraya soğuk kompres uygulayabilir ve ince bir tabaka dekspantenol içeren iyileştirici kremler kullanabilirsiniz. Bu basit önlemler rahatsızlığı ve şişliği azaltmaya yardımcı olacaktır. 2 veya 3 gün içinde şişlik geçmezse, boyut olarak artar ve yeni semptomlar eklenirse, komplikasyonların olduğunun işaretidir ve acilen bir doktora görünmelisiniz.
İltihaplanan dövme ateş belirtisi gösterebilir. İşlemden sonraki ilk birkaç gün dövme dokunulamayacak kadar sıcak olabilir. Bu, travmatik yaralanmaya karşı bağışıklık tepkisi ile açıklanmaktadır. Bağışıklık sistemi, patojenleri yok eden ve yara bölgesine inflamatuar bir komplikasyon gelişmesini önleyen koruyucu bağışıklık hücreleri olan lenfositler gönderir. Ateşte lokalize bir artış, genel sağlığınızı etkilemez ve çok az rahatsızlığa neden olur.
Vücudun genel ateşi yükseldiğinde durum farklıdır. Bu, bakteriyel bir enfeksiyonun meydana geldiğini gösterir. Termometre 37,5 °C’yi geçerse ve mide bulantısı, titreme ve genel halsizlik gibi zehirlenme belirtileri varsa hemen bir doktora görünmelisiniz.
Lenf, yaralanmalarda vücudu patojenlerden korur ve hasarlı dokuların iyileşmesine yardımcı olur. Dövme salonu ziyaretinden sonraki ilk günlerde, tasarımın uygulandığı alan, vücudun travmatik deneyime karşı doğal bir koruyucu tepkisi olan kızarıklıkla kaplanacaktır. Normal iyileşme sürecini gösteren ana belirti, lenfin berrak ve kokusuz olmasıdır. Akıntı koyu sarı veya yeşil ise kötü kokuluysa ve irin birikimi eşlik ediyorsa hemen doktora görünmeli ve tedaviye başlamalısınız.
İltihaplanan dövme belirtileri arasında bir diğeri de ağrı olmaktadır. Dövme yaptırdıktan sonra dokunun hasar gördüğü yerde biraz ağrı olabilir. 2-3 gün sonra, semptom herhangi bir özel tedavi olmaksızın kendi kendine kaybolur. Azalmayan, ancak yoğunlaşan güçlü ağrı, patojenik mikrofloranın sabitlenmesinin ve aktif olduğunun karakteristik bir işaretidir.
Dövme bölgesinde oluşan sağlıksız kızarıklık cilt enfeksiyonunu gösterir. Dövmeden uzaklaşan ince kırmızı çizgiler, kan zehirlenmesine işaret edebileceğinden endişe kaynağı olmalıdır.
Vücut ateşinin kritik seviyelerde sürekli artması, uyuşukluk ve isteksizlik, vücutta bulaşıcı bir komplikasyonun yayıldığının açık işaretleridir. Bağışıklık sistemi patojenlere karşı güçlü bir şekilde savaşır ve durumu daha da kötüleştiren bir zehirlenme sendromu ortaya çıkar. 38°C’nin üzerinde bir ateş, gelişen sepsis belirtisi olabilir. Ateş, normal ateş düşürücülerle azalmazsa, doktora başvurmalısınız.
İltihaplı dövme durumunda yapılması gerekenler: